Brug HiLodger – for en sikkerheds skyld!

Det er som sådan ikke dit problem, hvis din udlejer har lavet en mangelfuld indflytningsrapport – men det kan det gå hen og blive, når du en dag skal flytte fra lejemålet!

Mangelfuld indflytningsrapport

Ved det obligatoriske indflytningssyn, skal din udlejer beskrive og dokumentere den stand lejeboligen har før du flytter ind og samle alle oplysningerne i en indflytningsrapport. 

Det er ikke alle udlejere, der tager den pligt lige alvorligt og indflytningsrapporter kan derfor i realiteten være mere eller mindre mangelfulde. 

Det er som sådan ikke dit problem, hvis din udlejer har lavet en mangelfuld indflytningsrapport – men det kan det gå hen og blive, når du en dag skal flytte fra lejemålet!

Fraflytningsrapport

Når du en dag fraflytter lejemålet, skal udlejer på samme måde indkalde til et obligatorisk fraflytningssyn og udarbejde en fraflytningsrapport. Fraflytningsrapporten skal beskrive og dokumentere den stand lejemålet har nu – efter du har boet der.

Sammenholdt med indflytningsrapporten skal fraflytningsrapporten redegøre for, hvad der skal istandsættes på lejers regning for at bringe lejemålet i samme stand som ved indflytning og lejer har opfyldt sin vedligeholdelsespligt.

Lejers vedligeholdelsespligt

Lejeloven tildeler som udgangspunkt lejer almindelig indvendig vedligeholdelse af lejeboligen – herunder fornøden fornyelse af lås og nøgler. Vedligeholdelsespligten omfatter ikke løbende slid og ælde og heller ikke udbedring af skader. Har du lavet skader på elementer i lejemålet, skal du betale for en reparation eller i værste fald en udskiftning.

Under indvendig vedligeholdelse indgår helt konkret hvidtning, maling, tapetsering og lakering af gulve i en grad, der vil bringe lejemålet i samme stand som ved indflytning. Det er dog langt fra altid lejelovens vedligeholdelsespligt, der er gældende.

Tjek lejekontrakten

Er der i lejekontrakten aftalt andet og mere, er det lejekontrakten, der er gældende. Så du skal altid tjekke den grundigt når du skriver under. Det gælder ikke mindst §11.

Lejekontrakten kan i §11 f.eks. også tildele dig vedligeholdelsespligten på hvidevarerne i lejemålet. Det er faktisk også en mulighed, at lejekontrakten i stedet tildeler udlejer den indvendige vedligeholdelse. Men i langt de fleste tilfælde tildeles den altså lejer.

Udlejers dokumentationspligt

Under alle omstændigheder er det udlejer, der har dokumentationspligten og derfor udlejer, der i sidste ende skal løfte bevisbyrden, for den istandsættelse du opkræves for ved fraflytning. Selvom pligten er udlejers er det nu alligevel en utrolig god ide, at du som lejer også sørger for at have din egen dokumentation i orden.

Der kan f.eks. være skader på lejemålets elementer, der ikke er angivet i udlejers mangelfulde indflytningsrapport, som udlejer nu ved fraflytning opkræver dig erstatning for. Det kunne f.eks. være et hak i køkkenbordpladen, der ikke er angivet i indflytningsrapporten.

Løft bevisbyrden selv!

Hvis du som lejer har din egen dokumentation i orden og kan påvise, at du ikke er skyld i eventuelle skader eller mangler, så får udlejer mere end svært ved at bevise det modsatte.

Med din egen dokumentation for, at skaderne ikke skyldes din adfærd i lejemålet, har du en stærk sag – også hvis en eventuel tvist med udlejer skulle ende i huslejenævnet.

Brug HiLodger – for en sikkerheds skyld!

Med appen HiLodger kan du lave en detaljeret dokumentation af lejemålets stand ved din indflytning og få det hele med – super nemt og helt ligetil.

Du kan du udarbejde din helt egen indflytningsrapport – og en veldokumenteret fejl- og mangelliste – og hurtigt sende som pdf-fil til din udlejer!

HiLodger er helt gratis! 🧡 Hent den i App Store eller Google Play og tjek den ud.

Kilder

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/927
https://www.lejeloven.dk/lejer/vedligeholdelse
https://digura.dk/vigtigheden-i-dokumentation

Ny app til lejere: HiLodger!

Præcis i dag har vi i IOspect lanceret sidste nye skud på stammen! Appen HiLodger er nu klar til download i version 1.0.0. til både iOS og Android. Appen HiLodger er et nemt lille dokumentationsværktøj til dig, der lejer en bolig.

Lejeboligens tilstand

Appen HiLodger er udviklet til dig, der lejer en bolig. Det kan være en feriebolig – et sommerhus, et Airbnb eller et hotelværelse – men det kan også være dit nye hjem. Uanset hvilken lejebolig du flytter ind i, kan det være en virkelig god ide at dokumentere boligens tilstand inden du tager den i brug. Det har vi gjort rigtig nemt for dig med HiLodger.

Måske lever boligen til fulde op til det indtryk den beskrivelse eller de billeder, du kunne bedømme ud fra da du skrev under. Måske lever den slet ikke op til forventningerne.

Ferieglæde?

Aaaarggh! Lige ankommet. Du glæder dig til at nyde ferien i de skønne rammer, du har fundet online, booket OG betalt…. Og så er ferieboligen slet ikke i den stand, du havde forventet. Har du prøvet det?

Vi er rigtig mange, der lejer ferieboliger hvert eneste år – og rigtig mange gange bliver ferien heldigvis lige, som man havde håbet på! Andre gange slet ikke!

Med appen HiLodger, kan du dokumentere den stand, du fandt din feriebolig i, da du ankom – og hurtigt sende en autogenereret pdf-rapport med alle dine “fund” til din vært!

Tjek dit nye hjem

HiLodger er i den grad også til dig, der lejer en bolig, der skal være dit nye hjem. I dag har en udlejer, der har mere end et lejemål, pligt til at indkalde dig til et flyttesyn, når du flytter ind og ud af lejeboligen. Flyttesynet skal beskrive og dokumentere den stand lejeboligen har før og efter, du har boet der og alle oplysningerne skal samles i en flyttesynsrapport. Det er ikke alle udlejere, der tager den pligt lige alvorligt og mange flyttesynsrapporter er enten mere eller mindre mangelfulde eller ikke-eksisterende.

Det er som sådan ikke dit problem – men det kan det gå hen og blive, når du en dag skal flytte fra lejemålet! Måske forlanger din udlejer, at du betaler for istandsættelse, der langt overstiger din vedligeholdelsespligt som lejer. I den situation er det rart at have dokumentationen i orden, så du ikke ender med den store regning.

Med HiLodger kan du lave dit eget flyttesyn og få alle detaljerne med. Vi har også givet dig mulighed for at tilmelde dig el ved indflytning – super nemt og helt ligetil.

Spred smil og god karma

HiLodger er bestemt også skabt for at sprede smil og god karma, når alt går godt og din oplevelse lever op til – eller ligefrem overstiger – din forventning. Del dine gode oplevelser med din vært eller din udlejer og giv dem et smil på læben. Og når oplevelsen er knap så god? Så del det med dem og hjælp dem med at gøre det bedre til de næste lejere. Det er ren og skær god karma!

Hent og prøv HiLodger nu

Tjek den ud. Hent den i App Store eller Google Play. Så er den lige ved hånden, når du skal bruge den. HiLodger er i øvrigt helt gratis! Det er god karma! 🧡